1jarig jubileum

1jarig jubileum

Ongeveer een jaar geleden reden we met onze volgepakte auto en camper Zweden binnen. Een jaar alweer, oh what time flies… Laten we beginnen met de huidige stand van zaken door te nemen.
We wonen met veel plezier in ons huurappartementje in Strömsund dichtbij ons werk. Basjan is begonnen als tilltrotatorman. En mocht je je afvragen wat dat precies is, kijk eens op www.engcon.com Vanaf 1 februari is hij aangesteld als trotse tilltrotatormonteur bij een internationaal bedrijf en aangezien zijn contract ook al een keer is verlengd blijkt hij ook nog goed te zijn met tilltrotators.
Na een periode van gewenning bevalt het Basjan nu goed. Het was best een opgave om weer in het ritme van het werk te komen (40 uur per week en de daarbij komende verplichte overuren) in een hele nieuwe omgeving en een volstrekt onbekend vakgebied. Maar na 3 maanden heeft hij zijn draai al aardig gevonden.

Ook voor mij verloopt het positief op het werk. Vanaf januari ben ik aangesteld als leidinggevende in de zorg. één van mijn collega’s had een nieuwe baan aangeboden gekregen en daarom kwam er ruimte voor mij om door te stromen. Super leuk en ik ben dan ook dankbaar voor de mooie kans die ik heb gekregen. Ik ben nu verantwoordelijk voor een groepswoning in een klein dorp buiten Strömsund en voor twee 1-1 begeleidingsgroepen. 
In maart kwamen Wietske en Evelien (excollega’s/vriendinnen) op bezoek en die hebben een mooie rondleiding gekregen van mijn collega langs dagbesteding. Super leuk om hun te kunnen laten zien en ervaren hoe de zorg wordt georganiseerd en hoe de vraag van de bewoner in Zweden centraal wordt gesteld. Maar ook welke financiële mogelijkheden er zijn in vergelijking met Nederland. 

Inmiddels zijn we ook officieel aangesteld als “steunfamilie” voor een puber die om het weekend bij ons is. Iets waar we zelf heel veel plezier aan beleven want we doen vooral leuke dingen en houden er een positief gevoel aan over.

De zweedse winter was een nieuwe ervaring. Het is niet zozeer een hele koude winter geweest (max -30) als wel een lange winter. Vanaf januari, toen de dagen weer langer werden, leerden we de echte wintergrill kennen. Tosti’s maken in de sneeuw, worstjes grillen en je opwarmen bij het vuur.  Goed te combineren met een sneeuwscootertocht, en aangezien we nu ons scooterrijbewijs hebben gehaald kunnen we volgend jaar er echt op uit.  

Is de sneeuw dan inmiddels weer verdwenen??? Bijna,…….
We hebben het nu toe aan de zomer.  Deze week zijn we nog 2 keer wakker geworden in een witte wereld, maar in de loop van de dag verdwijnt de sneeuw, gelukkig. Gemiddeld is het nu ongeveer 5-7 graden overdag en we hopen volgende week voor het eerst over de 10 graden te gaan.
Daarentegen hebben we veel zonnige en daarom ook milde dagen. Om 04.30 komt de zon op en om 21.30 gaat de zon weer onder. En daarom maken we ons op voor de zomer. 
We voelen ons thuis in ons appartement, hebben geen zin in een verhuizing en blijven bij ons gevoel dat we op dit moment geen geld willen investeren in een woning. En daarom hebben we een kleinere investering gedaan: een caravan. We hebben een vaste plek gehuurd op de camping in Gäddede, bij de noorse grens. Dat is op dezelfde camping waar we een maand hebben gewoond. We hebben daar leuke contacten opgebouwd met de eigenaren en het is een prachtig gebied dus een mooi alternatief voor de weekenden.

Live is what happens when you’re busy making other plans…..
Toen we met ons boeltje Zweden binnen reden hadden we nog hele andere plannen, maar die hebben we voor nu even voor ons uit geschoven. Het leven bevalt ons goed zoals het is. Ongecompliceerd & relaxt. Dus het starten van een camping/B&B zit voorlopig niet in onze focus. 

Mensen vragen wel eens: missen jullie Nederland? Het antwoord is nee, we missen Nederland niet, maar soms missen we onze familie&vrienden.
We hebben genoten van al het bezoek dat we hier hebben ontvangen en we zien er ook naar uit om in mei naar Nederland te gaan om vakantie te vieren. Maar het zweedse leven bevalt ons goed en voorlopig zetten we deze ongecompliceerde modus even voort.

Hälsningar,
Basjan och Simone

https://www.youtube.com/watch?v=oLcQb83sxRAIMG_4699IMG_4754