De zomer voorbij

De zomer voorbij

 13 augustus 2017,

Het is nu half augustus en de zomervakanties zitten er hier wel zo’n beetje op. Iedereen gaat weer aan het werk en een groot deel van de Zweden bereiden zich voor op een belangrijke periode in het jaar, het jacht seizoen. Dit begint over een paar weken, eerst wordt er een periode gejaagd op beren en daarna op de elanden. We mengen ons niet in de jacht zelf maar we genieten wel van het heerlijke vlees dat het oplevert. Wel zijn we (en dan met name Simone) begonnen met het plukken van bessen zodat we weer heerlijke jam kunnen maken dus deze periode zijn we regelmatig in de bossen opzoek naar de bessen.
Tijdens onze vakantie hebben we genoten van onze caravan in Gäddede en vooral van het bezoek van familie. Eerst hebben we mijn vader en Myriam de omgeving mogen laten zien en een week later Jenny, Tinus, Britte en Jannick. Uiteraard vonden we het heel leuk om alles te laten zien maar het mooiste vonden we toch om samen met hun te zijn. En wat hebben we een geluk gehad met 2 weken mooi weer, toen zij hier waren.

Maar na de vakantie begint voor ons ook het gewone leven weer en zo voelt het ook echt, het gewone leven. Maar dan wel met de kanttekening dat ons huidige gewone leven toch wel verschillen heeft met ons gewone leven in Nederland. Zo gaan we hier, als het enigszins mooi weer is, in het weekend naar onze caravan in Gäddede en genieten we volop van het buitenleven (al dan niet slapend in de hangmat). 
Ook zijn we een steunfamilie voor een jongetje die om het weekend bij ons komt logeren (soort pleeggezin). Hier beleven we heel veel plezier aan en dat wordt mede gevoed door de blijdschap en de energie dat we van hem en zijn moeder terug krijgen. Naast dat we veel leuke dingen met hem ondernemen houden we er ook sociale contacten aan over en is het goed voor onze taalontwikkeling. Hoewel we de afgelopen 15 maanden grote stappen hebben gemaakt wat betreft de Zweedse taal, de stappen van Simone zijn groter dan die van mij, blijft het toch een ontwikkelpunt zowel de woordenschat als de grammatica. We kunnen ons prima redden in het dagelijks leven maar het komt ook nog wel regelmatig voor dat ik mij niet heel goed kan uiten en vooral het aanbrengen van nuances is lastig. Naast het leren van de taal hebben we de afgelopen periode ook de omgeving beter leren kennen, de natuur, de rust en ruimte blijft geweldig. Aan de andere kant heeft deze regio last van urbanisatie met alle gevolgen van dien. Mede om deze reden durven we het (nog) niet aan om te investeren in een woning en hebben we besloten om eerst nog gewoon in ons appartementje te blijven en wachten we af of dit in de nabije toekomst gaat veranderen. Ook ons plan om een onderneming te starten in het toerisme is in de ijskast gezet. Na 15 maanden waarin we veel veranderingen hebben ondergaan voelt het ook wel goed om nu rustig de tijd te nemen om over een volgende stap na te denken. Voordat we hier iets gaan kopen moeten we zeker zijn dat we de komende jaren hier willen blijven en hoe we ons leven hier in willen vullen. Dus zitten we nu wel in een wat lastige fase van “overal een beetje tussen in”… En enerzijds maakt ons dat soms wat onrustig, anderzijds moeten we soms heel erg om onszelf lachen over hoe “verstandig” we dit aanpakken. Alsof we volwassen zijn geworden 🙂
Simone is nu al ruim een jaar aan het werk en ikzelf ruim een half jaar. En dat heeft ons veel goeds gebracht, het leren kennen van nieuwe mensen, het hebben van een nuttige tijdsbesteding en het verdienen van geld. Maar juist in het arbeidsleven komen we ook wel wat cultuurverschillen tegen. Vanuit Nederland zijn we gewend dat de verantwoordelijkheid laag in de organisaties ligt terwijl dat in Zweden allemaal wat hoger in de organisaties ligt. We ervaren beide een duidelijker hiërarchische structuur en een minder democratische overlegcultuur hier. En dat heeft allemaal voordelen en nadelen. 
We worden erop gewezen dat we heel erg gewend zijn om te denken in een bepaald stramien. Precies zoals we geleerd zijn, gewend zijn of willen dat het zou gaan. Emigreren en werken in het buitenland levert ons een opener blik op de werkelijkheid op.
Want daar waar wij bijvoorbeeld zelf gefrustreerd kunnen raken over ziekteverzuim of zorg voor kinderen (vard av barn) in relatie tot werk, kijken de zweden ons verontwaardigd aan als we uitleggen dat in Nederland ziekte van de kinderen niet het probleem van de werkgever is terwijl dat hier zowel voor de werknemer als de werkgever vanzelfsprekend is.  
Na 15 maanden in Zweden te wonen kunnen we zeggen dat we het erg naar onze zin hebben en leuke mensen hebben ontmoet en genieten van het buitenleven. Tegelijkertijd weten we nog niet precies hoe onze toekomstplannen eruit zien, de tijd zal het ons leren en ondertussen genieten we van ons leven hier. 

IMG_5161