Een terugblik op het eerste half jaar

Een terugblik op het eerste half jaar

Wat is het onvoorstelbaar snel gegaan. We zijn aanstaande woensdag (02-11-2016) precies 6 maanden in  Zweden.
Dus een uitgelezen kans om vandaag terug te blikken.
Dit jaar hebben we 5 verschillende onderkomens gehad + 2 extra overbruggingen op een camping. Dus welgeteld teveel verhuizingen.
Maar nu zitten we beide met een heel relaxt gevoel in ons nieuwe huurappartement in Strömsund, met onze eigen meubels. Er hangt een elandengewei aan de muur en Foxsports staat aan. We zijn een week in Nederland geweest en hebben onze familie en vrienden weer gezien en dat was fijn.
Basjan heeft inmiddels alle formaliteiten geregeld en mijn contract is inmiddels verlengd tot 31 mei 2017.
Dus we halen ff diep adem en voelen ons trots, op onszelf en elkaar.
Voordat je de overtocht maakt heb je toch zo stiekem aan vanalles bedacht voor wat er wellicht gaat komen en dan:  “giet het zo’as het giet”. We hadden bedacht een huis te kopen en een onderneming te starten, maar nu we zo lekker ongebonden ons eigen dingetje doen, voelt dat heel erg relaxt.
Onze mooiste herinneringen en foto’s van het afgelopen half jaar hebben we verwerkt in een filmpje en we delen hem graag met jullie!

Nog meer nieuws?
Nou, afgelopen week heb ik mijn eerste “namnsdag” gevierd. In Zweden viert men niet alleen zijn verjaardag maar ook zijn naamsdag. En 29 oktober is het Simonedag, dus is er voor me gezongen en werd ik getrakteerd! Ik heb meteen geinformeerd of er ook een speciale dag is voor alle namen die niet op de lijst staan….. Helaas, voor Basjan is er geen naamsdag 🙁

De winter kondigt zich aan. De eerste sneeuw is gevallen en onze winterbanden (met spijkers) zitten eronder.  Precies op het moment dat mijn ouders nog even op bezoek kwamen werd alles even wit. Helaas liet het noorderlicht zich die week niet zien, maar op andere momenten hebben we kunnen genieten van dit spektakel.
In Saxnäs een heerlijk weekend gehad en de volgende zweedse delicatessen geproefd: een carpaccio van gerookte berenvlees. In verband met de bescherming van de beer gaan we er geen reclame voor maken, maar hij smaakte heerlijk.
En als het winter wordt in Zweden, dan zeg je : IJSHOCKEY. En Strömsund is er goed in. Vrijdagavond hebben we gezien hoe onze club met 5-3 won van de nummer 1, in de 2e divisie. Leuk om te zien dat de jongen van het pompstation ook mee doet….. 

We kunnen ons steeds beter verstaanbaar maken in het zweeds. We redden ons eigenlijk overal en mocht er iets onduidelijk zijn dan spreken de zweden ook gewoon engels.
De zweedse lessen die Basjan 2x in de week volgt zijn prima. Klaarblijkelijk wordt elke vrijdag de week afgesloten door het volkslied “Du gamla, du fria” te zingen. Als onderdeel van de inburgering voor de asielzoekers die ook les krijgen en te leren over de zweedse cultuur, maar het is even wennen.

Het is ook prettig dat we de afgelopen periode wat meer contact hebben opgebouwd. Bij de zweedse les, op het werk, maar ook de lieve mensen van de camping in Gäddede.
We hebben nog een fantastisch visweekend beleefd in de bergen. En die ervaringen geven richting  aan ons perspectief. Want als je dan in het zonnetje, met een kampvuurtje worstjes aan het bbqen bent en hoopt op forel uit eigen meertje, dan voel je het zweedse leven.
En voorlopig genieten we volop, en kijken we blij-gespannen uit naar de winter. Want hoewel we jullie allemaal de prachtige herfst aanraden, de winter maakt ons nieuwsgierig.