Tredje

Tredje

Bijna 3 weken zijn we nu in Hillsand en na de enigszins moeilijke start hebben we onze draai ondertussen goed kunnen vinden. De vele reacties op ons vorige blog hebben hier zeker aan bijgedragen, ontzettend bedankt daarvoor!

We genieten nu van ons huisje en vooral ook van de mooie omgeving waar deze in staat. Bij aankomst was het gehele meer, waar we op uit kijken, nog voorzien van een dikke laag ijs, maar dit heeft plaats gemaakt voor vele vierkante kilometers viswater dus zowel letterlijk als figuurlijk is het ijs gebroken. Wij voelen ons op ons gemak en het ijs op het meer is verdwenen.

Naast het genieten zijn we ook begonnen met het zoeken naar werk en het verder ontdekken van de omgeving. Het ontdekken van de omgeving is voor ons belangrijk om te kunnen bepalen waar we ons uiteindelijk definitief willen vestigen. In het kader van dit onderzoek hebben we een huis bezichtigd! We hadden via internet een huis gezien die we wel een bezichtiging waard vonden, dus na het maken van een afspraak kwamen we op de afgesproken tijd bij het huis. De makelaar was niet bij de bezichtiging aanwezig maar de deur werd voor ons opengedaan door een buurman die op een quad aan kwam scheuren en vervolgens op krukken naar de deur strompelde om de deur voor ons te openen. (een bezichtiging op zijn zweeds…???) Het was een mooi huis op een mooie locatie echter bleek al snel dat dit huis niet voor ons en onze plannen geschikt zou zijn.

Naast een huis zijn we ook bezig met het zoeken van werk, hiervoor hebben we contact gezocht met personen die we tijdens een vorig bezoek al hebben gesproken en we hebben op een tweetal vacatures gereageerd. Dit resulteerde voor Simone in twee gesprekken op één dag. In de ochtend een sollicitatiegesprek in Strömsund voor een functie in een hotel en in de middag een kennismakingsgesprek met de Manager Zorg in Gäddede. Beide gesprekken werden in het Zweeds gevoerd met af en toe een Engelse vertaling als dat nodig bleek te zijn. Het kennismakingsgesprek had een interessant verloop, na het standaard voorstelrondje kwam onze gesprekspartner al snel ter zake, er was een groot tekort aan personeel in de zorg en dit tekort gaat de komende jaren alleen nog maar toenemen. Na een blik op de diploma’s en werkervaring van Simone was het voor haar al snel duidelijk, “wanneer kan je beginnen?”. Voordat het arbeidscontract opgemaakt kan worden moeten er nog wel een paar formaliteiten geregeld worden, dit lijkt een kwestie van tijd, mede door de hulp van de betreffende manager. (later ontvingen we van de sollicitatie voor medewerker in het hotel een afwijzing, jammer maar uiteraard geen probleem).

Dus… werken in Gäddede, een klein dorpje tegen de Noorse grens. Dit betekent dat we ook opzoek moeten naar woonruimte in die buurt, elke dag vanaf onze huidig verblijf is niet te doen. We hebben besloten om eerst met onze camper (inclusief nieuw bestelde voortent) op de camping in Gäddede te gaan staan en vandaar gaan we weer verder kijken.
Na deze “drukke” week moesten we echt even uitrusten. En aangezien we ook echt goed moeten rondkijken wat de omgeving te bieden heeft, gingen we het pinksterweekend een kijkje nemen in Åre, hét wintersportdorp van Zweden en misschien wel Scandinavië. We zaten in een mooi appartement met een goed werkende tv, (dat hebben we in ons huisje in Hillsand niet) en via een Noorse sportzender hebben we Max Verstappen historie zien schrijven. Hulde!

Loopt alles dan op rolletjes in Zweden? Nee uiteraard niet. Het weer is de afgelopen week een beetje wisselvallig geweest, hadden we de eerste weken mooi lente weer, de afgelopen week was het wat kouder en was er meer neerslag, zo werden we afgelopen donderdag wakker en lag er een mooi pak sneeuw buiten… Maar gelukkig is het wel ruim boven nul graden dus de sneeuw was aan het eind van de ochtend ook weer weg. Helaas had de 35km lange weg ( geen asfalt, zie de foto hieronder met de elanden) naar Strömsund er wel onder te lijden gehad. Na 35km rijden over de modderige klei/grindweg moest voor ons de garage er aan te pas komen om onze auto weer normaal te laten rijden. Door de vele (klei/grind) modder die zich overal onder en bij de wielen had verzameld leek het alsof we op een omgeploegd akkerland reden terwijl dit uiteraard niet het geval was.

De week hebben we hier afgesloten met een mooie lange wandeling. Vlakbij Gäddede hebben we de Kalberget beklommen. Een route dwars door de bossen, uren wandelen in een geweldige natuur zonder dat je andere mensen tegenkomt met uiteindelijk een heel mooi uitzicht over de omgeving als beloning. En ondertussen hebben we ook onze vis uitrusting ook in gereedheid gebracht dus komende week staat er een keer vis(stick) op het menu. Hierover wellicht in ons volgende blog meer…