Vi mår bra!

Vi mår bra!

Het is zondag 4 september, weer tijd om een blog te schrijven over de afgelopen maand. Begin deze maand hebben we een week bezoek gehad van Melanie, Clarissa, Ronald en Benthe. Dat was voor ons ook een soort vakantie, Simone had extra dagen vrij genomen zodat we veel tijd hadden om samen leuke dingen te doen, dat betekent hier vooral de natuur in gaan. (helaas waren de elanden niet voornemens zich deze week te laten zien, behalve één moeder eland met kalf, echter waren alleen Ronald en ik hier getuigen van..) Na deze leuke week ging ons gewone leven ook weer verder, Simone weer aan het werk en ik onder andere weer bezig met formaliteiten rond onze emigratie. Het lijkt erop dat we over 2 weken onze Nederlandse auto eindelijk op een Zweeds kenteken hebben staan en na meerdere bezoekjes aan hyresbostäder (de woningbouwvereniging) ontstaan er ook mogelijkheden voor een huurappartement. Dit is ook noodzaak aangezien we onze huidige woning uiterlijk 31 december weer moeten verlaten. We hebben nu keuze uit meerdere appartementen en mogelijk dat we 1 oktober misschien al wel een andere woning hebben. Dit betekent dat we een deel van onze inboedel uit Nederland hier naartoe moeten laten komen, nu hebben we bedacht zelf met de auto en een aanhangwagen naar Nederland te komen om de belangrijkste spullen op te halen en er meteen een week vakantie van te maken. We kijken er nu al naar uit, een weerzien met familie en vrienden en een week in hotel de Loohoeve in Schoonloo, wie wil dat nou niet!

Naast onze dagelijkse zaken zijn we afgelopen weken ook bezig geweest met het beleven van het echte zweedse leven. Onder de bezielende leiding van een zeer bevlogen bessenplukker (lees Simone) hebben we de afgelopen weken vele uren in het bos doorgebracht en kilo’s aan bessen geplukt, de eerste weken vooral blauwe bosbessen en de laatste week de rode bosbessen (alias de vossenbes). Ik heb vaak gedacht “wat moeten we toch met al die bessen” maar Simone had een plan. Na uren zoeken op internet had ze het gevonden, een goed recept voor het maken van jam. Resultaat is nu dat we nu elke ochtend op ons zelf gebakken brood zelf gemaakte jam eten!

Bessen plukken is overigens niet geheel ongevaarlijk, de bessen staan ook op het menu van de beren.. en wat het misschien nog wel gevaarlijker maakt is dat het berenjacht seizoen 21 augustus is begonnen. Het berenjacht seizoen betekent dat de jagers van de schietverenigingen in onze omgeving dit jaar 74 beren mogen schieten. Dit is wel iets waar wij nog even aan moeten wennen maar voor de Zweden is het jachtseizoen iets wat bij het gewone leven hoort en naar uitgekeken wordt.

Na het berenjachtseizoen start de eerste maandag van september de elandenjacht. In heel zweden leven zo’n 300.000 elanden waarvan er ongeveer 100.000 worden afgeschoten. De jacht is een belangrijk onderdeel van het wildbeheer en (misschien wel net zo belangrijk) een traditie voor de Zweden! Het begin van het jachtseizoen betekent het einde van de zomer.

Na een zomer waarin er een lange periode is waarin het ‘s nachts bijna niet donker wordt is daar nu verandering in gekomen, het wordt ’s avonds weer donker. En afgelopen week hebben we daar volop van kunnen genieten. Simone liep al de hele avond wat onrustig door huis, ze had op haar noorderlicht app gelezen dat er kans was op spektakel in de lucht, toen het buiten echt donker was brak het spektakel los, vanuit ons huis hadden we zicht op het noorderlicht, fantastisch!

Nadat veel mensen en bedrijven in Zweden de afgelopen periode genoten van de zomervakantie merken we dat het gewone leven weer op gang is gekomen. Zo hebben we eindelijk onze uitnodiging ontvangen om deel te kunnen nemen aan de cursus Zweeds welke wordt aangeboden door de gemeente, dus samen met meerdere nieuwe Zweden zit ik 2 keer week in de schoolbanken. Mijn opgedane kennis van de taal kan ik meteen gebruiken voor het schrijven van een sollicitatiebrief, er is een leuke vacature bij de gemeente waar ik een brief naar ga sturen, ondanks mijn matige beheersing van de taal hoop ik toch een kans te hebben, hålla tummarna (fingers crossed)!

Loopt alles dan op rolletjes hier in Zweden? Ja, eigenlijk wel. De afgelopen maanden veel leuke dingen gedaan en wat misschien nog wel zo belangrijk is er zijn veel ontwikkelingen waardoor het perspectief steeds mooier wordt, zoals bijvoorbeeld woonruimte en werk. We hebben het al vaker gezegd maar we hebben al veel bereikt en daar zijn we zeer tevreden over maar we weten ook dat er nog veel moet gebeuren. Maar we zitten op een goede koers en we zien wel waar deze koers ons naartoe zal leiden.

IMG_3427

IMG_3483

IMG_3379